Η ανάγκη για προσφορά γερμανικής εκπαίδευσης στην Αθήνα συνδέεται με την έλευση των Βαυαρών του Όθωνα, καθώς ήρθαν πολλοί Γερμανοί λόγιοι, επιστήμονες, υπάλληλοι, έμποροι, ιατροί, τεχνίτες και στρατιωτικοί μαζί με τις οικογένειές τους. Το 1896 με πρωτοβουλία του μεγάλου αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld γεννιέται η ιδέα της ίδρυσης της DSA και δημιουργείται ο Σχολικός Σύλλογος που θα αποτελέσει και τον φορέα λειτουργίας και διαχείρισης της σχολής, η οποία λειτουργεί ως Δημοτικό μέχρι τα χρόνια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Την περίοδο του Μεσοπολέμου η προσφερόμενη εκπαίδευση διευρύνεται και στο Γυμνάσιο και το σχολείο μας με ειδική άδεια λειτουργεί με μεικτά τμήματα συνδιδασκαλίας αγοριών και κοριτσιών, πρωτοποριακό γεγονός για εκείνη την εποχή.
Η λειτουργία του σχολείου τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μια περίοδος της ιστορίας μας που μελετάμε με κριτικό πνεύμα, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα «Η DSA θυμάται».
Με την Απελευθέρωση, η Σχολή κλείνει και ανοίγει πάλι το 1956. Οι Αθηναίοι, εκτιμώντας την ποιότητα και τα όσα προσέφερε στο παρελθόν η DSA, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ακόμα νωπές μνήμες και τις πληγές της Κατοχής, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο σχολείο που ξανανοίγει. Αυτή τη φορά με δυο ξεχωριστά τμήματα και διαφορετικά απολυτήρια, γερμανικό και ελληνικό.
Οι αλλαγές στην ελληνική εκπαιδευτική νομοθεσία στην πάροδο των δεκαετιών έκανε εφικτή το 2015/16 την ανανέωσή μας και τη δημιουργία ενός σχολείου με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και κοινό απολυτήριο (DIA) για όλα τα παιδιά μας. Το 2021, τη χρονιά που γιορτάσαμε τα 125 χρόνια από την ίδρυσή μας, γιορτάσαμε και την αποφοίτηση της πρώτης χρονιάς DIA, του ενιαίου «σχολείου συνάντησης».