Στη DSA βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τη συνύπαρξη δύο πολιτισμών κάτω από την ίδια στέγη. Τα παιδιά διδάσκονται πολλά μαθήματα στη γερμανική γλώσσα και άλλα στην ελληνική.
Δεν μαθαίνουν γερμανικά και ελληνικά απλώς. Μαθαίνουν στα γερμανικά και στα ελληνικά!
Γίνεται έτσι η κάθε γλώσσα κτήμα τους, εργαλείο δουλειάς, συνεννόησης και συνεργασίας. Άλλωστε, η DSA είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό εθνικοτήτων: παιδιά και εκπαιδευτικοί διαφόρων εθνικοτήτων συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν καθημερινά!
Μέσα στην τάξη, πέραν των γλωσσικών μαθημάτων, έχουμε τη διδασκαλία στη γερμανική γλώσσα όλων των μαθημάτων των Θετικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Μουσικής, των Εικαστικών, της Πληροφορικής. Σε άλλα μαθήματα, όπως η Ιστορία, η Γεωγραφία, οι Κοινωνικές Σπουδές, τα Θρησκευτικά και η Φιλοσοφία δίνεται σε πολλές τάξεις η δυνατότητα επιλογής γλώσσας διδασκαλίας (στην ελληνική ή στη γερμανική). Και αυτή η εναλλαγή και η καθημερινή τριβή με δυο γλώσσες αντιμετωπίζεται από τα παιδιά μας ως κάτι φυσιολογικό. επίσης, στο διάλειμμα μιλιούνται στο προαύλιο και οι δυο γλώσσες, καμιά φορά μάλιστα εναλλάσσονται μέσα στην ίδια παρέα και στην ίδια συζήτηση! Η διαρκής συναναστροφή με εκπαιδευτικούς από τη Γερμανία βοηθά τα Ελληνόπουλα να κατανοούν βαθύτερα τον τρόπο σκέψης τους, τη νοοτροπία, την κοσμοθεωρία τους και ως εκ τούτου να μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στον γερμανικό τρόπο ζωής, όταν σπουδάζουν στη Γερμανία. Το αντίστοιχο ισχύει ως προς τη σχέση των παιδιών άλλων εθνικοτήτων με τις Ελληνίδες και Έλληνες εκπαιδευτικούς τους. Ιδιαίτερα κομβικό ρόλο παίζουν και οι φιλίες οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ των μαθητριών και μαθητών διαφορετικής εθνικής προέλευσης, συχνά φιλίες ζωής, ένας πραγματικός θησαυρός. Όμως και οι εκπαιδευτικοί μας που στην καθημερινότητα συνεργάζονται με αλλοεθνείς συναδέλφους τους, βιώνουν εμπράκτως τα κέρδη και τις προκλήσεις της συνύπαρξης δυο πολιτισμών κάτω από την ίδια στέγη.
Αποκτούν, λοιπόν, όλες και όλοι ένα τεράστιο εφόδιο: γίνονται πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του κόσμου! Ιδιαίτερα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, έχοντας καλλιεργήσει ήδη από πολύ μικρή ηλικία τη δεξιότητα της κατανόησης και της αποδοχής του διαφορετικού, διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε ποικίλα κοινωνικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, η βαθιά επαφή με δυο πολιτισμούς δίνει στα παιδιά πολλά ερεθίσματα, για να χτίσουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα, να αγαπήσουν την τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο, να μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημοκρατία.