Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων
- 09/11/2021
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι επίσημοι προσκεκλημένοι από τη Γερμανία κύριοι Hendrik Hering, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση, ο κύριος Δρ Denis Alt, Υφυπουργός στο Υπουργείο για τις Επιστήμες και την Υγεία του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου και ο κύριος Bernhand Kukatzki, Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αγωγής του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, αρχικά συνομίλησαν για μία περίπου ώρα, πριν από την επίσημη έναρξη των εγκαινίων, στη βιβλιοθήκη της Σχολής, με τους μαθητές/ -τριες του Ομίλου «Η ΓΣΑ θυμάται» και τους μαθητές/ -τριες του Θεατρικού Αναλογίου.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές/ -τριες μέσω της μελέτης και της ενασχόλησής τους με τη ζωή και το έργο του Ρενάτο Μόρντο. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι προβληματισμοί και οι σκέψεις τους με αφορμή τη ζωή και τη δράση του καλλιτέχνη αλλά και η σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης στους νέους ανθρώπους. Τονίζοντας τη σπουδαιότητα της Έκθεσης αυτής για τη σχολική κοινότητα, οι επίσημοι προσκεκλημένοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την παρουσία των μαθητών/ -τριών, την προετοιμασία τους, τις σκέψεις τους και το υψηλό επίπεδο της συνομιλίας που είχαν μαζί τους. Η θετική αυτή εικόνα ολοκληρώθηκε, όταν παρακολούθησαν τις εξαιρετικές ξεναγήσεις των μαθητών, καθόλη τη διάρκεια του διημέρου υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, Regina Wiesinger και Ελενας Κουμεντάκου, το Θεατρικό Αναλόγιο, υπό τη διεύθυνση του Αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst αλλά και την εκτέλεση των μουσικών επιλογών από μαθητές της Σχολής υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους, Dr. Marianne Danner.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή εγκαινίων της Έκθεσης, η οποία έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Σχολής. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ. Annedore Dierker, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου κ. Hendrik Hering, ο Υφυπουργός στο Υπουργείο για τις Επιστήμες και την Υγεία του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου κ. Δρ Denis Alt, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Δρ Ernst Reichel, η Επιτετραμμένη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Δρ Martina Hermann, ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αγωγής του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου κ. Bernhard Kukatzki και ο Επιμελητής της Έκθεσης κ. Torsten Israel. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τις κατατοπιστικές ξεναγήσεις των μαθητών στον χώρο της Έκθεσης και τη δεξίωση που ακολούθησε.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Ημερίδα, την έναρξη της οποίας σηματοδότησε η εξαιρετική παρουσίαση Θεατρικού Αναλογίου με αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Χαϊδάρι». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ξεναγήσεις των μαθητών του Ομίλου «Η ΓΣΑ θυμάται» στους παρευρισκόμενους.
Για άλλη μια φορά -μέσα από αυτό το διήμερο εκδηλώσεων- έγινε σαφές ότι στόχος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών είναι να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας των πολιτισμών, καλλιεργώντας τη δημοκρατική συνείδηση και ενισχύοντας το κριτικό πνεύμα των μαθητών της. Παράλληλα, διδάσκοντας την ανοχή απέναντι στο διαφορετικό και την αλληλεγγύη, όχι μόνο στο πλαίσιο της σχολικής τάξης και των σχολικών εγχειριδίων αλλά μέσα από επιλεγμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικό άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, η Γερμανική Σχολή Αθηνών αναδεικνύεται σε ένα δημοκρατικό σχολείο, το οποίο διασφαλίζει τα εκπαιδευτικά αγαθά με όρους δικαιοσύνης και ποιότητας, εξυπηρετώντας στόχους κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης και ταυτόχρονα σεβασμού των πολλαπλών ταυτοτήτων, οι οποίες εκφράζονται στο περιβάλλον του σχολείου.