«Το μεσανατολικό ζήτημα: παρόν, παρελθόν, μέλλον»: οι μαθητές και οι μαθήτριες της DSA συζητούν με έγκριτους Έλληνες και Γερμανούς ομιλητές/-τριες
- 12/01/2024
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, την Τρίτη 09.01.2024, η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Το μεσανατολικό ζήτημα: παρόν, παρελθόν, μέλλον». Στην εκδήλωση-συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι Γερμανοί και Έλληνες ειδήμονες από τους τομείς της πολιτικής επιστήμης, των διεθνών σχέσεων και της έρευνας για τον αντισημιτισμό και τον εξτρεμισμό και συνομίλησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριές της Σχολής. Οι προσκεκλημένοι/ -ες ομιλητές/-τριες που μας τίμησαν με την παρουσία τους είναι:
- Dr. Lidia Averbukh, Project Manager, German Israeli Young Leaders Exchange Bertelsmann Stiftung,
- Prof. Dr. Hajo Funke, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών Otto Suhr,
- Γαβριήλ Χαρίτος, Lecturer (Adj.) Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν, Ισραήλ, Επισκέπτης Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ,
- Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου συντόνισε στο πάνελ την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από αυτό το πολύπλευρο θέμα.
Η διοργάνωση και η προετοιμασία της εκδήλωσης αποτελεί μέρος του προγράμματος DSA erinnert Η Γερμανική Σχολή Αθηνών θυμάται (με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον) σε συνεργασία με τον Όμιλο Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας της DSA, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους.
Η εκδήλωση αυτή προσέφερε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας την ευκαιρία να εξετάσουν το θέμα του μεσανατολικού ζητήματος από πολλαπλές οπτικές γωνίες, από την πλευρά της επιστήμης και της έρευνας, και να ακούσουν διαφορετικές ακαδημαϊκές τοποθετήσεις, βάσει των οποίων είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια ανεξάρτητη, τεκμηριωμένη και διαφοροποιημένη άποψη.
Παιδαγωγικός στόχος της ανωτέρω πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας ως προς κάθε μορφή διάκρισης, ρατσισμού, αντισημιτισμού και εθνικισμού, είτε αυτή αφορά το παρελθόν είτε τη σύγχρονη εποχή, και να της προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μια πολύπλευρη, κριτική εξέταση των πολιτικοκοινωνικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Η εκπαίδευση σε σχέση με την Δημοκρατία αποτελεί, εξάλλου, κυρίαρχο μέλημα και βασική στόχευση της εκπαιδευτικής αποστολής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
Υπό αυτή την έννοια, η εκδήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συμβάλλει περαιτέρω στην εκπαίδευση για την ειρήνη και την προώθηση της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών και των μαθητριών μας σύμφωνα με το σύνθημα «Stand up for Tolerance - Aktiv werden - Profil zeigen».