Hμέρα κατά των Διακρίσεων
- 11/06/2023
Για περισσότερη δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό στο σχολείο∙ κατά του αποκλεισμού και των διακρίσεων∙ για ένα σχολείο με θάρρος.
Την Παρασκευή 09.06.2023 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη DSA μια ολοήμερη εκπαιδευτική σχολική δράση κατά των διακρίσεων, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων (5-11). Με το σύνθημα «Stand up for Tolerance», οι μαθητές/ μαθήτριες της DSA ερεύνησαν, συζήτησαν και ασχολήθηκαν με θέματα, όπως «δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμός στο σχολείο». Η «Ημέρα κατά των Διακρίσεων» αποτέλεσε το αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας «Σχολείο δίχως ρατσισμό - Σχολείο με θάρρος», η οποία ξεκίνησε από τους δύο εκπροσώπους του μαθητικού συμβουλίου, Αμαλία Κρόσντορφ και Μάριο Τριανταφύλλου, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε σε συνεργασία με τη DSA και χρηματοδοτήθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία των Σχολείων του Εξωτερικού (ZfA) και το πρόγραμμα Erasmus+.
Την ημέρα αυτή οι μαθητές/ μαθήτριες του σχολείου μας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν δράσεις μέσα από ένα διευρυμένο πρόγραμμα εργαστηρίων με περισσότερες από σαράντα (40) διαφορετικές προτάσεις. Το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κυμαινόταν από τις καθημερινές μορφές συνειδητού ή ασυνείδητου αποκλεισμού μέσω προκαταλήψεων, γλωσσικών εκφράσεων και καθιερωμένων, επικρατούντων προτύπων συμπεριφοράς μέχρι τις μορφές θεσμικών διακρίσεων και τους κοινωνικοπολιτικούς κινδύνους του δεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη. Τα προσφερόμενα εργαστήρια ασχολήθηκαν, συνεπώς, με διαφορετικές, επιμέρους πτυχές του θέματος «διακρίσεις» (εκφοβισμός, σεξισμός, αποκλεισμός λόγω καταγωγής, τρόπου ζωής, αναπηρίας κ.λπ.). Η «Ημέρα κατά των Διακρίσεων» υποστηρίχθηκε από δεκαπέντε (15) εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Γερμανίας, μουσεία και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, το ΚΜΟΠ- Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, τα Special-Olympics, το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, τη «σχεδία», το ίδρυμα Friedrich Ebert, τη Maerzbuehne, τον χώρο εκπαίδευσης του Βερολίνου 7xjung-Gesicht zeigen, καθώς και το Jugend schreibt Zukunft και πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αρκετά εργαστήρια προσφέρθηκαν σε εξωσχολικούς χώρους μάθησης.
Την ημέρα αυτή οι μαθητές/ μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με ένα ευρύ φάσμα επιμέρους θεμάτων, γύρω από το γενικότερο θέμα «διακρίσεις», με ποικίλες καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές, μουσικές ή πιο γνωστικές δραστηριότητες, διεξάγοντας έρευνες, δημιουργώντας έναν λογαριασμό στο Instagram, αναπτύσσοντας παιχνίδια ρόλων για το μέλλον της δημοκρατίας μας, ταξιδεύοντας πίσω στην ιστορία του σχολείου DSA. Επίσης, τους δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν να επικοινωνούν με επίγνωση, να αποκτήσουν πολιτικό θάρρος και να γίνουν φορείς αλλαγής, να διατυπώσουν μηνύματα σεβασμού, να αναγνωρίσουν εκφάνσεις ρατσισμού στην καθημερινότητα και να αντιδράσουν με θάρρος, να αμφισβητήσουν τα κοινά ιδεώδη της ομορφιάς και τα στερεότυπα τα οποία αφορούν το φύλο, να διερευνήσουν τις αιτίες τους, να καλλιεργήσουν την αποδοχή και την ανοχή για τα άτομα με αναπηρία, να κινηθούν με ασφάλεια και σιγουριά στο ψηφιακό δίκτυο ή να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους απέναντι στην πίεση των συνομήλικων και τον εκφοβισμό.
Η «Ημέρα κατά των Διακρίσεων» συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση και την πρόληψη των μαθητών/ μαθητριών μας από διάφορες μορφές αποκλεισμού και αδικίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην καθημερινή μας ζωή, στην πολιτεία και στην κοινωνία. Σκοπός της είναι να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη δημοκρατία αλλά και την ανοχή και την αλληλεγγύη προς τις ομάδες που μειονεκτούν και να δημιουργήσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό, τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα, ώστε να ξεπεραστεί η εχθρότητα, ο αποκλεισμός, οι μη δημοκρατικές συμπεριφορές και οι διακρίσεις. Οι εναλλακτικές ευκαιρίες μάθησης κατά τη διάρκεια της δράσης «Ημέρα κατά των Διακρίσεων» συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση και εδραίωση των βασικών ικανοτήτων και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών/ μαθητριών μας.
Μαζί, θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δράσεις, για να αναγνωρίσουμε και να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού.
Ευχαριστούμε όλους και όλες τους υποστηρικτές, την ZfA και το Erasmus+ για αυτή την επιτυχημένη ημέρα.