Athener Spiele 2024

Athener Spiele 2024

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών διοργάνωσε από τις 9 έως τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα μια αθλητική συνάντηση με σχολεία από την Ευρώπη και την Αφρική, στην οποία συμμετείχαν εκατό (100) μαθητές και μαθήτριες και δέκα (10) εκπαιδευτικοί από τη Γερμανική Σχολή της Ρώμης, το Αθλητικό Γυμνάσιο Λέσσινγκ του Ντίσελντορφ, τη Γερμανική Ευαγγελική Σχολή στο Κάιρο, το Σχολείο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αντίς Αμπέμπα και φυσικά τη Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Στο πλαίσιο της αθλητικής συνάντησης «Athener Spiele 2024», σύσσωμη η ομάδα επισκέφθηκε την Ακρόπολη, το Ολυμπιακό Πάρκο και το Ολυμπιακό Μουσείο στην Αθήνα. Ωστόσο, ταξίδεψε ακόμη στην Αρχαία Ολυμπία και επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο, το Στάδιο και το Μουσείο, ενώ βίωσε ένα τρίωρο εκπαιδευτικό διαδραστικό εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Όττο Σίμιτσεκ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ). Το θέμα του εργαστηρίου, που εκπονήθηκε από τους εκπαιδευτικούς της DSA γι’ αυτόν τον σκοπό, ήταν η κοινωνική, πολιτική και οικονομική διάσταση του αθλητισμού, οι επικρατούσες ανισότητες φύλων και μειονοτήτων αλλά και η δυναμική συμμετοχή του αθλητισμού στην κοινωνική αλλαγή. Απώτερος στόχος: η κατανόηση της σημασίας των ιδανικών τα οποία διέπουν τον Ολυμπισμό, η τεκνοθέτησή τους και η μετουσίωσή τους σε τρόπο ζωής, κοινωνικής συμμετοχής και ευθύνης. Για τις νεαρές αθλήτριες και τους νεαρούς αθλητές μας αυτή η συνάντηση και αλληλεπίδραση απέκτησε μια ακόμα -συμβολική- διάσταση, καθώς πραγματοποιήθηκε εκεί που ξέρουμε ότι ξεκίνησαν όλα.

Αποκορύφωμα της εβδομάδας ήταν οι αθλητικοί αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αγωνίστηκαν σε αθλήματα του στίβου. Αυτή η εκδήλωση ανάδειξε την ομορφιά που προκύπτει, κάθε φορά που η θεωρία γίνεται πράξη: οι νεαρές αθλήτριες και οι νεαροί αθλητές συναγωνίστηκαν με ήθος, πάθος, χαρά και αλληλεγγύη. Το κοινό αντιδρούσε με αμείωτο ενθουσιασμό.

Μια ομάδα αποτελούμενη από παιδιά, εφήβους, ενήλικες, από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία με πυρηνικό κοινό τόπο τον αθλητισμό: και όταν ο κοινός τόπος αθλητικού πλουραλισμού και ολυμπισμού γίνεται γεωγραφικό σημείο, η Ελλάδα είναι η πρώτη που μοιραία έρχεται στον νου.