Κρατώντας ενεργή τη γερμανογαλλική φιλία στη Γερμανική Σχολή Αθηνών: ενημερωτική συζήτηση με θέμα την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων

Κρατώντας ενεργή τη γερμανογαλλική φιλία στη Γερμανική Σχολή Αθηνών: ενημερωτική συζήτηση με θέμα την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων

Στις 22 Ιανουαρίου του 1963 ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπέγραψαν στο Μέγαρο Ηλυσίων στο Παρίσι μια συνθήκη, η οποία θα βελτίωνε για πάντα την μέχρι τότε γεμάτη εντάσεις και συγκρούσεις σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πολλά έχουν επιτευχθεί από εκείνη τη στιγμή: προγράμματα ανταλλαγών για νέους και νέες, αδελφοποιήσεις πόλεων, τακτικός και εντατικός συντονισμός σε πολιτικό επίπεδο, συνεργασίες σε επίπεδο βιομηχανιών, το κοινό τηλεοπτικό κανάλι ARTE και πολυάριθμες περαιτέρω μορφές συνεργασίας τεκμηριώνουν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2024, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 61η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων μια ιδιαίτερη γερμανογαλλική συνάντηση στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Laurence Auer και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Andreas Kindl συναντήθηκαν με μαθητές και μαθήτριες της Ανώτερης Βαθμίδας της Σχολής Lycée Franco-Hellénique de Eugène Lacroix (LFH) και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (DSA), τον διευθυντή της LFH κ. Damien Ganier, τη διευθύντρια της DSA κ. Annedore Dierker και τις αρμόδιες καθηγήτριες Γερμανικών και Γαλλικών των δυο σχολείων Anja Mourier, Dr. Marianne Danner και Johanna Neudecker, για να συζητήσουν για τη Συνθήκη των Ηλυσίων και την γερμανογαλλική φιλία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν προετοιμάσει πολλές ερωτήσεις για τους δύο πρέσβεις, οι οποίοι σε αυτή τη δίγλωσση συζήτηση μίλησαν με μεγάλη ειλικρίνεια, αμεσότητα και ενθουσιασμό για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Οι πρέσβεις αναφέρθηκαν στις παιδικές αναμνήσεις και στα αρνητικά συναισθήματα της παλαιότερης γενιάς, η οποία έζησε τον πόλεμο και, αντίθετα, στον σεβασμό και τη συμπάθεια που τρέφουν σήμερα οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του Ρήνου. Τόνισαν επανειλημμένα τη σημασία των τακτικών συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και στην Αθήνα. Η Λάουρα Σταματοπούλου, μαθήτρια στο τμήμα 11b της DSA, δήλωσε: «Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τη σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι δύο πρέσβεις μας εξήγησαν πώς βλέπουν οι ίδιοι κάποιες πτυχές της ιστορίας.»

Οι μαθητές/ -ήτριες ενδιαφέρθηκαν, επίσης, για το πως μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η γερμανογαλλική φιλία για τους νέους στην Ελλάδα, για παράδειγμα μέσω μιας συνεργασίας του Γερμανογαλλικού και του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Τέθηκε και το ερώτημα εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν προγράμματα ανταλλαγής, όπως το πρόγραμμα Brigitte Sauzay σε ένα γερμανικό ή γαλλικό σχολείο.

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γαλλικής και της Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα η συζήτηση αυτή εν είδει στρογγυλής τραπέζης ήταν ένας ιδιαίτερος τρόπος μάθησης. Εκτός από τις ιστορικές γνώσεις που απέκτησαν, χάρηκαν ιδιαίτερα για τις προσωπικές εμπειρίες, τις οποίες οι δυο πρέσβεις μοιράστηκαν μαζί τους και την φιλικότητα με την οποία απαντούσαν στις ερωτήσεις των παιδιών. Επιπλέον, ήταν χαρούμενοι/ -ες που μπορούσαν να καταλάβουν όσα έλεγαν οι πρέσβεις στη μητρική τους γλώσσα.

Βιργινία Γενιτσαροπούλου, μαθήτρια στο τμήμα 11a της DSA: «Συνολικά, ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για αυτό το σημαντικό θέμα μέσα από τις απαντήσεις και τις απόψεις των δύο πρέσβεων. Η εκδήλωση αυτή μας βοήθησε, επίσης, να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας στη γαλλική γλώσσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, επικοινωνώντας με άτομα που έχουν τα Γαλλικά ως μητρική γλώσσα.»

Λάουρα Σταματοπούλου, μαθήτρια στο τμήμα 11b της DSA: «Μας άρεσαν και οι συνομιλίες με τους Γάλλους μαθητές και ίσως προκύψουν φιλίες. Αν και ήταν λίγο δύσκολη η επικοινωνία, καθώς ούτε τα Γερμανικά τους ούτε τα Γαλλικά μας είναι σε άριστο επίπεδο, καταφέραμε να συνομιλήσουμε μαζί τους και να συνεννοηθούμε.»

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, υπήρχε η ευκαιρία να γνωριστούν οι μαθητές/ -ήτριες των δυο σχολείων μεταξύ τους, να ξεναγήσουν οι μαθητές/ -ήτριες της DSA τα παιδιά της LFH στο σχολείο τους, να δημιουργηθούν επαφές και να αρχίσουν να σχεδιάζουν μαζί με τους νέους τους φίλους το επόμενο κεφάλαιο της γερμανογαλλικής φιλίας στην Αθήνα.

Media gallery